24 Octombrie 2012 – Cat rezista o matca fara albine

Astazi am inceput sa bag in depozit ramele de la rezerva, cele goale intr-o parte cele cu miere in alta. Ramele vechi puse deoparte pentru a fi taiate si topite.

Intr-unul din stupii cu rame am gasit o matca marcata care se plimba pe rame insa nici o albina. Matca provine de la un nucleu care l-am unit cu altul(toama nucleele ramase si care nu mai sunt necesare pentru a schimba alte matci le unesc intre ele si formez cateva familii medii; familii care trec iarna fara probleme); probabil a cazut pe fundul stupului cand am luat ramele.

De cand am unit nucleul si pana acum au trecut mai mult de 2 saptamani; in stup am mai gasit 4 albine moarte. Deci matca a stat cu alea 4 albine mai mult de 2 saptamani. Foarte posibil ca o parte din alea 4 albine gasite pe fundul stupului sa fi fost moare deja.

Matca respectiva o sa ierneze in colivie intr-o familie puternica. Daca o sa fie nevoie la primavara o folosesc.

2 Responses to “24 Octombrie 2012 – Cat rezista o matca fara albine”

  1. nelu July 22, 2013 at 7:26 pm #

    Cum se poate pastra matca peste iarna?In colivie impreuna cu albine care sa o hraneasca si cu miere?

    • admin September 16, 2013 at 11:07 am #

      Matcile se pot ierna si in colivii dar in interiorul ghemului de albine. Tehnica nu este foarte simpla si nu poate fi explicata in 2 randuri dar in mare trebuie o familie foarte puternica, rezerve bune de miere si cuibul format cat mai strans. Astfel se pot ierna 5 – 15 matci.

Leave a Reply