28 Martie 2013 – Zbor de curatire

A venit primavara, sau cel putin vrea sa vina :)

Astazi am avut un zbor de curatire destul de reusit. Am facut si o verificare rapida a familiilor de albine cu accent pe hrana si puiet(detectarea familiilor orface) si cu 2 exceptii toate familiile sunt in stare buna si cu rezerve suficiente de miere, as putea spune ca este o iernare aproape la fel de buna ca cea de anul trecut(consum redus, albinele nu sunt uzate). Exceptiile sunt 2 roi mai tarzii care sunt ceva mai slabi(cate 3 rame ME aproape pline cu albine). Deocamdata o sa ramana asa, dar in caz ca exista o matca mai batrana sau care nu isi face treaba o sa fie unificati cu familia respectiva.

Toate familiile au puiet. Cel mai mult am gasit o matca intinsa pe 3 rame(mult puiet in stadiul de larva), am spus intinsa pentru ca in total este cam 1 rama de puiet, la unele nici atat, destul de mult pentru perioada si zona in care ma aflu. De multe ori aici am puiet dupa 10 martie, acum deja am gasit albine care ecluzionau.

Familiile in general sunt ceva mai slabe decat anul trecut(10-20%) adica daca anul trecut o o familie pen 7-8 rame ME pline de albine era o familie medie/buna anul acesta o astfel de familie este una puternica. Se vede ca in toamna a fost seceta, lipsa de polen, polen toxic … totusi sunt bune, cu putina stimulare se poate recupera.

rama-puiet-albine-primavara

stupi-multietajati-primavara

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply