Mutarea/modificarea familiilor de albine din stupi dadant in stupi multietajati

In ultimii ani tot mai multi apicultori se decid sa treaca la stupii multietajati.

Cateva motive:

- se foloseste acelasi tip de rama si pentru cuib si pentru recolta

- cel mai folosit tip de stup de pe planeta; aproximativ 75% din stupii existenti pe planeta sunt stupi langstroth/multietajati

- prevenirea roitului se face foarte usor si eficient

- permite intretinerea unui numar mult mai mare de familii de albine si automatizarea

- spatiu suficient pentru matca si pentru dezvoltarea unor familii foarte puternice; practic matca este fortata sa oua la capacitate maxima, ceea ce inseamna un plus de albina si bineinteles productie

Dezavantaje:

- matcile se uzeaza mult mai repede si trebuie inlocuite anual sau la maxim 2 ani; pentru apicultorii incepatori sau pentru cei care intretin un numar mic de familii si nu se ocupa de cresterea matcilor poate fi o problema;

- in Romania inca nu sunt foarte multi apicultori care folosesc acest tip de stup, dar cei care il folosesc de obicei au un numar mare de familii de albine; unii ar spune ca este un stup pentru “profesionisti”, totusi am vazut si suficient de multi apicultori incepatori sau cu 5-10 familii care nu au probleme in folosirea unui astfel de stup.

Trecerea de la rame STAS Dadant(435 x 300 mm) la rame multietajat(435 x 230 mm) nu este chiar atat de complicata pe cat pare. Pentru inceput trebuie sa va asigurati ca aveti stupii si suficienti faguri artificiali.

Nu o sa vorbesc de formarea de roi direct in astfel de stupi pentru ca nu ar ajuta cu nimic pe cei care au deja albine si oricum nu corespunde cu titlul acestui articol.

Eu am folosit 2 variante pentru a trece familii de albine din dadant in ME si in total cred ca au fost aproximativ 70 de familii(o parte ale mele iar restul ale unor apicultori din zona).

Prima metoda

Toamna tarziu sau primavara foarte devreme, adica in perioadele cand nu mai exista puiet, se scutura albinele in stupul ME, se taie leturile verticale ale ramelor(cate 7 cm din fiecare) si ceara incat sa ramana cu 0,5 – 1 cm mai sus fata de partea de jos a ramei si se bate la loc sipca de jos. De preferat sa fie 2 apicultori, unul scutura ramele iar altul le taie si le introduce in stup. Ceara rezultata se preseaza si se scurge de miere(care poate fi folosita pentru a completa rezervele la familiile modificate) sau se foloseste primavara pentru stimulare.

Familiile astfel modificate se aranjeaza exact ca stupii multietajati, adica ramele din corpul de jos pe cat posibil sa fie goale. Corpul de sus trebuie sa contina doar rame pline cu miere, adica minim 2 kg pe fiecare rama. Ghemul se formeaza jos si urca pe masura ce consuma mierea din corpul superior.

Familiile mai slabe sau roii, deci familii care ocupa sub 5 intervale bine ocupate de albine se ierneaza tot pe 2 corpuri dar avem grija ca ghemul sa se formeze in corpul de sus. Familiile care nu ocupa bine cel putin 3 intervale se unifica.

A II-a metoda

Daca vrem sa facem modificarea primavara sau chiar vara, deci cand avem rame cu puiet care nu pot fi taiate seĀ  procedeaza in felul urmator:

Se pun 2 corpuri ME unul peste altul si se pun toate ramele cu puiet si albinele de pe ele in corpul superior; ele sunt mai lungi si vor ocupa si putin spatiu din corpul de jos; Daca familia este mai puternica se pune un corp deasupra cu faguri artificiali sau rame cladite care au fost taiate(dupa extractie, sau rame cu putina miere).

Daca se incepe aceasta lucrare primavara devreme, odata cu inflorirea pomilor fructiferi se pun faguri artificiali sau rame cladite taiate in centrul cuibului, astfel incat matca sa depuna ponta in astfel de faguri si ramele dadant sa fie date treptat catre margine pana sunt scoase de tot.

Daca familia este foarte puternica si nu pot fi scoase toate ramele deoarece matca va oua si in ramele mari chiar daca ele sunt mai in margine familia este lasata sa se dezvolte asa, adica 2 corpuri pentru ramele mari si corpul superior pentru miere, eventual puiet si toamna dupa ce ecluzioneaza ultimul puiet se da la o parte corpul superio, se scutura si apoi se taie ramele dadant. Dupa ce s-au taiat toate ramele poate fi eliminat corpul de jos si punem corpul superior la loc. Astfel familia ierneaza dupa metoda stupului multietajat deoarece in corpul superior va avea rezervele de miere iar pe fostele rame dadant se va forma ghemul de iernare.

Daca mai raman albine in stupii vechi putem aseza stupul cu urdinisul in sus si dam cu fum; albinele vor intra in stupul nou deoarece vor simti mirosul familiei respective.

Stupii vechi pot fi compartimentati si folositi pentru nucleele de imperechere.

Rezultatul arata promitator! :-)

Tags: , , , , , , ,

6 Responses to “Mutarea/modificarea familiilor de albine din stupi dadant in stupi multietajati”

 1. theverbalhologram April 4, 2013 at 12:07 pm #

  Buna ziua,

  In Braila de unde se pot cumpara stupi multietajati?
  Nu am gasit pe nimeni care fabrica.

  O zi buna!

  • admin April 4, 2013 at 12:33 pm #

   Buna ziua,

   Nu sunt din Braila. Cel mai bine ar fi daca apelati la un tamplar/apicultor din zona. Mergeti cu un stup ca model la el si sigur o sa va poata face altii.
   Daca doriti o cantitate mai mare sigur gasiti si in alte zone din tara si sa faca si transportul.

 2. Cristian September 27, 2013 at 8:20 am #

  Eu am migrat 2 stupi pe sistemul asta vara asta.
  Am folosit un adaos de 7 cm la stupul Langstroth si rand pe rand am scurtat ramele. Acum sunt 100% pe rama de 3/4 si am toate componentele stupului mobile(f. util sa ai fundul mobil – poti baga o foaie lipicioasa, un vaporizator care nu intra pe urdinis etc.).
  Partea proasta e ca am pierdut o matca la unul din cei 2 stupi. E posibil sa o fi scuturat pe langa stup… cine stie. Daca nu reusesc sa fac rost de alta unific.
  Cred ca cea mai sigura metoda de migrare ramane cea de mutare a ramelor mari spre margine pe parcursul sezonului.

  Sanatate

 3. Cristian September 27, 2013 at 8:29 am #

  Am uitat sa adaug ca de facut oricine poate sa faca singur stupi de astia cu un circular de mana(poate fi montat si pe o masa/scandura etc. si ai circular fix).
  Am corpurile din scandura mai lata cu falt doar pt. rame, fundul din 2,3 scanduri batute una langa alta ciobaneste, capacul din 4 latisori patrati de latimea brutala a scandurii(2,3 cm) in mijloc cu o bucata de polistiren extrudat de 2,5 si acoperit cu tabla.
  Super simplu si ieftin.
  Se pot face cel putin 10 stupi dintr-un mc de scandura si iesi mult mai ieftin decat sa cumperi.
  Fund antivaroua … nu imi trebuie. Americanii l-au cam eliminat de cativa ani. E inutil si scump.

  Keep it simple!

 4. liviu September 9, 2014 at 4:34 am #

  Aveti cu 10 R sau cu 12 R stupii ME? Credeti ca se potrivesc acesti stupi pt toate zonele tarii? Posibil ca in zonele unde matca incepe ouatul mai tarziu, sa nu apuce sa se umple un astfel de stup de albina. Eu sunt din Dobrogea.

  • admin September 9, 2014 at 2:20 pm #

   Stupii mei sunt pe 11 rame, 20 de rame pt cuib si 2 rame claditoare sau hranitor, asa au fost ganditi de mine. Daca acum incepeci sa faceti cutiile cei pe 10 rame sunt mai ok, pe 12 sunt prea mari pt cuib iar mai putin de 10 prea putin spatiu pt matca in 2 corpuri.
   Eu merg pe varianta 2 corpuri pt cuib si 1 sau 2 corpuri pentru cat.

   Eu am stupii la munte si matca are timp sa umple stupii, trebuie doar sa fie o matca de calitate si tanara in special.

Leave a Reply