Selectia familiilor de albine – Anecbalia

Cum vremea s-a mai incalzit putin voi creste cateva matci pentru stupina proprie, majoritatea vor fi folosite sa inlocuiesc matci care nu mai pot mentine o ponta ridicata sau care sunt batrane.

Inca din 2000 am incercat sa inmultesc doar familiile care corespund sunt adaptate la zona unde ma aflu si care respecta cateva conditii minime in ce priveste productia si modul de dezvoltare. De aceea am incercat pe cat posibil sa evit formarea de roi din familii care au intrat in frigurile roitului si pe cat posibil am schimbat matcile de la asemenea roi.

De la bunicul meu am niste familii de albine care prezinta o insusire numita anecbalie(Din ce am citit se pare ca doar rasa carpatina are aceasta insusire deosebit de valoroasa).

Este falsa ideea ca orice schimbare de matca se numeste anecbalie. Anecbalia in general se manifesta in anul al 2-lea de viata al matcii, de obicei in iunie/iulie. Deci daca o matca din 2011 prezinta aceasta insusire familia respectiva incepe sa creasca in iunie/iulie 2012 2-5 botci de inlocuire a matcii. Matca tanara odata iesita si imperecheata va trai alaturi de matca batrana pana in perioada de toamna cand in mod normal matca batrana este eliminata. Sunt si exceptii, adica matci batrane raman in defavoarea celor tinere sau cand am gasit ambele matci primavara(foarte rar si doar la familii deosebit de puternice).

Familiile care au aceasta insusire roiesc foarte rar si sunt deosebit de productive. Singura problema este ca nu intotdeauna matcile transmit la matcile fiice aceasta insusire.

Zilele trecute am gasit mai multe astfel de familii si din cateva le voi introduce in nuclee. Tot de la acele matci voi creste 1-2 generatii de matci pentru a inlocui alte matci care nu corespund sau pentru a fi date la roii artificiali creati in perioada aceasta.

Alta matca, putin mai rusinoasa :)

Tags: , ,

2 Responses to “Selectia familiilor de albine – Anecbalia”

 1. daniel January 2, 2013 at 9:19 pm #

  salut, ai putea sa imi trimiti si mie o astfel de matca? de unde esti?

  • admin January 5, 2013 at 4:48 pm #

   Buna,
   Deocamdata nu vand matci deoarece inca sunt in perioada de acreditare/testare a unor linii(facem si imperechere artificiala). Totusi daca doriti sa cumparati cel mai bine este sa va abonati la newsletter-ul de pe acest site. Cand apar noutati o sa anunt pe toata lumea.

Leave a Reply